ЗАПИСНИК СА V РЕДОВНЕ СЕДНИЦЕ УО

Седница је одржана  8. и 9. децембра 2017. године у Београду – Студентско одмаралиште „Авала“.

Почетак рада  седнице УО био је петак, 8.12.2017. у 1530 часова.

Иван Ружичић, председник УО“ДДШС“ ,  поздравио је присутне чланове УО и констатовао  да седници не присуствује само Сеад Љајић.  Поздравио је и Мирка Левајца,  власника ТА „Rubicon travel“. Потом је прочитао предложени

Дневни ред:

1.Усвајање записника са претходне седнице

2. Извештај са редовне Скупштине ESHA-е на Сицилији

3. Извештај са IV   Регионалне конференције у Љубљани

4. Акциони план рада за 2018. годину са разматрањем основних праваца деловања „ДДШС“

5. Организација стручног скупа за 2018. годину

6. Питања и предлози

Председник УО дао је предлог који је једногласно прихваћен  да се рад започне са

ТАЧКОМ V дневног реда:

 Имајући у виду закључак са претходног, VI стручног скупа, да време одржавања  наших стручних скупова буде март месец а дестинација Златибор ,  г-дин Левајац  је упознао чланове  УО о расположивим  терминима и капацитетима за будући скуп. У дискусију око  организације  укључио се и Милош Бјелановић који је упознао присутне о жељи Министарства просвете  да се наш скуп искористи и за активности  везане  за обуку и стицање лиценце за директоре школа.  Истакао је  да  је 210 директора  у Београду, Крагујевцу и Зрењанину прошло прву обуку и могућност за стицање лиценце за ту групу Министарство везује за одржавање  нашег скупа.  Такође нас је упознао и са чињеницом да ће још једна група директора, они који ће до марта месеца проћи  кроз процес спољашњег вредновања, као и директори који су оцењени са оценом 4, а који  су имали и два стандарда са оценом 3, проћи исту обуку  у оквиру и времену одржавања  нашег скупа.  Због тих активности, као и саме теме скупа, потребно је обезбедити више просторија за рад а према његовом мишљењу и веће смештајне капацитете.

Иван Ружичић је  истакао да  тему стручног скупа  треба прилагодити овој ситуацији  а такође је тражио могућност  да се у  оквиру  скупа  одвоји и време   за Скупштину Друштва, јер је прошло већ годину ипо дана од  претходне Скупштине  -  и да се не би целокупно чланство  још једном окупљало у току  2018. године да би чуло извештаје о раду УО  и о стању финансија Друштва.

Представник ТА је изразио сумњу  да се могу  у том периоду на Златибору наћи  толики капацитети да задовоље све ове потребе. Чланови УО су дали предлог  да представник ТА у наредних 7 дана  потражи капацитете  на самом Златибору, али и на другим  туристичким дестинацијама и о томе извести председника УО.

Задатак Милоша Бјелановића је да са представницима Министарства  дефинише све активности  везане за процес лиценцирања.

Овим је закључена V тачка  дневног реда и г-дин  Левајац је напустио седницу у 1630 часова.

I ТАЧКА:

Записник са IV редовне седнице УО усвојен је  једногласно, без примедби.

II ТАЧКА:

Дејан Недић  је прочитао свој  писмени извештај са Генералне Скупштине ESHA- е одржане у Италији а који је саставни део овог записника.

ИЗВЕШТАЈ СА ГЕНЕРАЛНЕ СКУПШТИНЕ ESHA

одржане 13-14. октобра 2017.г. у Италији

           

            Генерална Скупштина ESHA одржана је од 13. до 14. октобра 2017.г. у Сиракузи, на Сицилији у Италији. Наше Удружање, односно наша земља, је узела учешће међу 16 земаља Европе, а то су: Холандија, Белгија, Данска, Шпанија, Хрватска, Република Ирска, Мађарска, Норвешка, Финска, Словенија, Немачка, Енглеска, Шкотска, Француска, Италија и Србија.

            С обзиром да су нека Удружења из неких земаља имали по више представника, укупно је било 32 учесника ове генералне Скупштине.

 

            Првога дана смо упознати са радом и активностима два италијанска Удружења, једно основних, а друго средњих школа, које је уједно била и формални домаћин.

            Након тога се говорило о промени Статута и о броју чланова Извршног одбора Борда ESHA, па се гласало за промену Статута, што је било важно за наш Регион, јер је представник Словеније, Барбара Новинец била заинтересована за ову промену Статута како би остала у Извршном одбору, што је био и један од главних разлога нашег учешћа у овој Скупштини, баш на захтев и молбу Словеније.

            Британски и Скандинавски лоби није дозволио промену Статута, тако да Барбара није изабрана у Извршни одбор, али нам је делегација Словеније била изузетно захвална и јесте, с обзиром да сам ја, односно наше Удружење и наша земља, активно учествовао у лобирању за Барбару и борио се до самог краја.

            Тог првог дана даље , наступ је имала председница Удружења родитеља Европе, госпођа Естер Саломон из Мађарске, која је упознала све присутне о односима између Удружења које она предводи и ESHA. Многи присутни су били незадовољни због њеног учешћа и доласка уопште и давања значаја овом Удружењу, а у том негодовању смо предњачили Нивес Почкар из Словеније и ја.

            У поподневном делу рада првога дана, реализован је рад по групама, у којој су били представници Шкотске, Енглеске, Србије и Словеније и где се расправљало о тешкоћама у раду директора школа у овим земљама и предлозима за решавање истих.

            У даљем раду, присутни су били упознати са Магазином ESHA и свим иновацијама које су реализоване у односу на претходну Скупштину, одржану у Љубљани у Словенији.

            Поподневни рад првога дана се завршио разговором о односу ESHA према националним Удружењима, где смо ми из Региона (Србија, Хрватска и Словенија), истакли да Југоисточна Европа мора имати свога представника у Борду ESHA.

 

 

            Другога дана је уговорен и договорен нови сусрет чланова Генералне скупштине од 14. до 16. јуна 2018.г.  у Холандији у месту Нордвику, удаљеном око 40 километара од Амстердама. Такође је најављен и следећи сусрет Генералне скупштине за октобар месец 2018. године у Естонији  у Талину.

            Сматрам да би наше Удружење требало да узме учешће у Холандији, јер је једноставније и лакше извести тај пут, уз помоћ сарадње са словеначким Удружењима, који су нам активно помогли да узмемо учешће и на овој Генералној скупштини, јер је било веома компликовано доћи до коначног одредишта, то јест до Сиракузе. Без помоћи Словенаца нисмо могли бити присутни на овој Скупштини. Због тога захвалност Нивес и Барбари.

            Даље другога дана, су представљени нови кандидати за Борд ESHA од 01.01.2018., а то су Италијанка – домаћин овога скупа и Енглез. Они су се сами представили, а онда су декретом, односно једногласно прихваћени за ове функције.

            На самом крају рада, директор ESHA Фред Вербон је упознао све чланове Генералне скупштине са пројектом „Open schools for open Societes Project”, а холандски члан Генералне скупштине Рог Ворак , нас је упознао са радом и активностима најбоље школе у Холандији „Heerveeck College“.

            Овим је Скупштина завршила свој дводневни рад.

            Изузетно сам задовољан што је наше Удружење учествовало у овој Генералној скупштини, јер није било представника, ни из Црне Горе, ни из БиХ, ни из Македоније, ни из Грчке, ни из Турске, ни из Бугарске, ни из Румуније, тако да све то појачава значај нашег присуства тамо.

            На крају, предлажем да увек будемо присутни на једној од две годишње Генералне скупштине, која је повољнија и до које је лакше стићи. Тиме  наше Удружење показује снагу и још више повећава значај свог постојања.

Извештај Дејана Недића са Генералне Скупштине ESHA – е  одржане 13-14. октобра 2017. године  у Италији усвојен је једногласно.

Извештај објавити на сајту „ДДШС“.

III ТАЧКА:

Иван Ружичић прочитао је свој писмени извештај са регионалне конференције у Љубљани, који је саставни део овог записника.

Извештај са  IV регионалне конференције удружења директора школа југоисточне Европе која је одржана од  26. до 28. октобра 2017. године у Љубљани

 

 На овој конференцији је учествовало  око 100 директора вртића и школа из Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије и домаћина скупа, Словеније.

У делегацији  „Друштва директора  школа Србије“ је био 21 директор вртића , основних и средњих школа из Србије и наша делегација је била најбројнија од свих гостујућих делегација, па је поред енглеског и словеначког језика и српски језик са  латиничним писмом био један од званичних језика конференције.

Првог дана рада, четвртак 26. октобар 2017, после отварања скупа имали смо прилику да нам о правцима рада на квалитету образовања у Словенији говори Министарка за образовање, знаност и спорт у Влади Републике Словеније, госпођа др Маја Маковец Бренчић. Такође, она је и одговарала на питања присутних  директора тако да је то била добра прилика за  размену искустава и нова сазнања.

 Након овог разговора и излагања, имали смо  прилику да чујемо излагање Dr Zachary Walkera,  из Националног института за образовање Сингапура,  који је говорио о теми:“ Десет питања за школске вође у  брзо променљивом свету“.  Његово излагање је било веома корисно и инспиративно за све присутне.

На  радионицама   смо, између осталог, слушали  о раду „Шоле за равнатеље“ у Словенији и тај део је био веома значајан за све нас из Србије с обзиром на актуелно питање лиценци за директоре образовно-васпитних установа и начине како да се све то  што боље постави  да би у нашем систему имали боље директоре  школа и вртића.

Другог дана рада конференције имали смо прилику да посетимо вртиће, основне школе, средње стручне школе и гимназије у Љубљани и да се лично упознамо са њиховим условима, начином рада и проблемима са  којима се они суочавају.

Завршног дана рада конференције  слушали смо одлична излагања два бивша  министра просвете Републике Словеније , др Јернеја Пикала и др  Славка Габера, као и др Винка Логаја, уз могућност  постављања питања и разговора са њима. На самом крају смо имали  међусобну анализу рада  наших удружења и положаја и статуса директора школа у  у државама учесницама овог скупа.

Уз захвалност домаћинима скупа, Друштву равнатеља средњих школа Словеније, на  одличној организацији – можемо констатовати да су  овакви скупови у потпуности  оправдали свој смисао и да  су веома  важни и корисни за све учеснике.

 

Извештај Ивана Ружичића  са IV регионалне конференције удружења директора школа југоисточне Европе која је одржана од  26. до 28. октобра 2017. године у Љубљани  усвојен је једногласно.

Извештај објавити на сајту „ДДШС“.

Са трећом тачком дневног реда исцрпљен је  дневни  ред  првог радног дана у 2015 часова.

Седница је настављена другог радног дана, у суботу 9.12.2017. године са почетком у 900 часова.

IV ТАЧКА:

Иван Ружичић је прочитао предлог Акционог плана  рада  за 2018. годину а у дискусији која је следила,  чланови УО су изнели своје предлоге и то:

-Милош Бјелановић -  да се конкретизује ко, шта и када  ће радити на  омасовљењу  чланства;

-Златко Грушановић –указао је на своје активности као директора ЗУОВ-а у 2018. години а које се односе на посете  свим  Регионалним центрима  за стручно усавршавање у Србији, где би представио рад Завода и искористио прилику да са члановима  УО“ДДШС“  из региона представи и активности самог Друштва;

-Дејан Недић – поставио је питање пасивности  чланова из региона запад, после чега је констатовано да таква ситуација  постоји и у другим срединама, па је предлог УО  да се искористи  овај тренутак и поставе нови темељи Друштва у организационом смислу, тако што ће се постављати  повереници за поједине градове и општине у оквиру  региона и њима се делегирати  посао омасовљења чланства, али и бржа комуникација између чланова Друштва. На овај начин би до свих директора могла доћи информација о активностима „ДДШС“  а такође би се омогућило да  се сва питања  и сви проблеми из тих средина могу веома брзо доставити  члановима УО који би могли исте решавати.

Пример овакве добре праксе је истакнут у региону југоисток , који ће до краја године у Нишу окупити 15 до 20 људи из свог региона, са задатком да се припреми регионални скуп планиран за 29. јануар 2018. године у Луковској Бањи.

Са овим допунама, Акциони план  рада УО“ДДШС“ за 2018. годину је једногласно усвојен.

Акциони план рада је саставни део овог записника.

Акциони план рада УО“ДДШС“ за 2018. годину објавити на сајту Друштва.

Задаци

Активност

Носиоци активности

Време реализације

 

1.Усвајање плана рада за 2018.годину

 

 

Седница УО

 

Управни одбор

 

8. и 9. децембар 2017.

 

2.Припрема и реализација стручног скупа и евентуално редовна Скупштина

Обавештење  на сајту „ДДШС“

Позив за учешће свим члановима

Пријављивање учесника

Тема  скупа

 

Управни одбор и чланови „ДДШС“

 

до 31.12.2017.

од 9.1.до 31.1.2018.

до 28.2.2018.

до 31.12.2017.

 

3. Стручни скуп

 

 

Дводневни скуп чланова „ДДШС“

 

 

Управни одбор и чланови „ДДШС“

 

 

22. – 24. март 2018.

 

 

4.Омасовљење чланства

 

 

Регионални скупови

Стручни скуп

Представљање „ДДШС“ по градовима

 

 

 

Сви чланови УО

 

 

Током целе године

 

5.Сарадња са другим организацијама и институцијама

 

 

Посете и састанци

 

 

Сви чланови „ДДШС“

 

 

Током целе године

 

 

6. Редовна годишња Скупштина  ESHA - е

 

Учешће

Председници Скупштине и УО

 

Јун 2018.

 

7. Регионални скупови

Једнодневни или дводневни скупови чланова

Чланови УО по регионима

 

Током целе године

VI ТАЧКА:

 

• Иван Ружичић  је подсетио  на дописе  који су у међувремену стигли из  Министарства а који су се односили на разјашњење члана 124.  ЗОСОВ –а;  затим на допис о мандатима  директора школа у новом ЗОСОВ-у; на позив Министарства просвете да „ДДШС“ достави предлог за  једног члана Националног просветног савета. Дејан Недић је  упознао чланове УО са гласањем и избором кандидата и то су Иван Ружичић и Владан Ницовић.

• Иван Ружичић је упознао присутне  са састанком  дела чланова  „ДДШС“  са вођством Уније синдиката просветних радника Србије и њиховим предлогом  да и Друштво узме учешћа у доношењу новог  Појединачног  колективног уговора.  Дејан Недић је известио да је у току  данашњег дана добио  телефонски позив  из Министарства просвете да се одреде директори који би учествовали  у овоме.

УО је предложио да чланови УО који би се прикључили раду на ПКУ буду Дејан Недић, Роберт Џунић и Милибор Саковић, што је једногласно усвојено.

• За реч се јавио  Владан Ницовић који је известио о свом раду у групи за ревизију  спољашњег вредновања, указујући да је   путем е-maila  два пута позвао чланове УО Друштва и проследио mail-oвe свим члановима региона запад; у својству председника Заједнице економских школа Србије на  Скупштинском заседању  свим члановима Заједнице пренео захтев за достављање мишљења, ставова и предлога о спољашњем вредновању, а које би заступао у будућем  раду....Посебно је инсистирао на ставу да се сви представници Друштва који се делегирају у различита тела и органе  придржавају ставова које заузима УО“ДДШС“  и да то не буду лични ставови, што је УО једногласно прихватио.

• Иван Ружичић је известио да су нас  представници Македоније обавестили да прихватају да буду организатори V регионалне конференције директора школа југоисточне Европе 2019. године.

• Председник УО је проследио питање директорке  Основне музичке школе „Стеван Христић“ из Младеновца  Милошу Бјелановићу да са њом успостави комуникацију у име Друштва и изнађе решење за проблеме на које указује.

• Милибор Саковић је обавестио чланове УО да је од почетка  школске године  до данас имао захтеве 7 директора школа везане за питање одласка у пензију директора школе са навршених 65 година живота.

Став Друштва по овом питању је да се поштује закон.

• Милибор Саковић је обавестио УО о свом раду у групи за задругарство и проширену делатност школа. Известио је да та група увелико ради на успостављању нових правилника; да као члан радне групе инсистира на увођењу представника Министарства финансија како би се избегли досадашњи проблеми, где су правилници које доноси Министарство просвете у супротности са прописима које доноси Министарство финансија. Ова тема је посебно актуелна јер се већ две године најављује укидање сопствених прихода  школама.

Овим излагањем исцрпене су све тачке дневног реда.

Седница је завршена у 1110 часова.

Записничар
             Владан Ницовић, проф.

                Председник УО“ДДШС“

Иван Ружичић, проф.